Featured, Wheels
Leave a comment

Winterbanden: feiten & fabels

Winterbanden - Daily Cappuccinoi - Lifestyle Blog

Nu de winter er toch echt aan lijkt te komen, breekt de discussie over het gebruik van winterbanden weer los. Maar wat is nu een feit en wat is een fabel? Niet alles wat gezegd wordt berust namelijk op de waarheid. Daarom hierbij 5 veelvoorkomende fabels en feiten op een rij:

FABEL
“Het sneeuwt hier bijna nooit, dus winterbanden zijn slechts een luxe iets”
Winterbanden zijn zeker niet speciaal voor sneeuw ontwikkeld, maar bieden juist veiligheid onder allerlei weersomstandigheden in combinatie met een lage temperatuur. Het grootste verschil met zomerbanden is het soort rubber dat wordt gebruikt. Bij zomerbanden kan de rubber als het ware ‘bevriezen’, waardoor er minder raakoppervlak en dus minder grip op de weg is. Het rubber van winterbanden blijft echter ook bij lage temperaturen flexibel.

FEIT
“De remweg van andere banden is langer dan die van winterbanden”
Het lijkt misschien alsof je met zomerbanden net zo snel stilstaat als met winterbanden, toch zit er wel degelijk een verschil in de remweg. De remweg van een winterband kan wel tot 40 procent korter zijn. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de snelheid van de auto en de conditie van de weg.

FABEL
“Met wat minder luchtdruk maak je van een zomerband een winterband”
Klinkt logisch toch? Maar niets is minder waar. Winterbanden zijn namelijk van een heel ander soort rubber gemaakt, dat flexibel blijft als de buitentemperatuur zakt. Laat je je zomerband wat zachter worden dan verandert dat niet de flexibiliteit van het rubber. Belangrijk is dan ook om regelmatig de bandenspanning van je band te checken, ongeacht met welk type band je rijdt.

FEIT
“Zonder winterbanden kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade”
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar veel Europese landen hebben wel regels over het verplicht gebruik ervan. De regels zijn niet overal hetzelfde. Slim is daarom om eerst na te gaan of je ze voor je reis nodig hebt, voordat je de weg op gaat. Zo voorkom je een boeten en zelfs (mede)aansprakelijk voor eventuele schade bij een ongeluk als je auto geen winterbanden heeft.

FABEL
“Als ik winterbanden aanschaf, ben ik veel duurder uit”
Deze stelling is puur en alleen gebaseerd op een korte termijn gedachte. Want ja… dergelijke banden kosten inderdaad geld. Op langere termijn ben je echter zeker niet meer kwijt dan wanneer je met één set banden rijdt. Bovendien ga je een stuk veiliger de weg op!

TIP!
Wil je weten of jouw band een winterband is? Kijk dan of er een afbeelding van een sneeuwvlok op de autoband te vinden is.

Filed under: Featured, Wheels

by

Na een snelle start als model, koos ik na mijn middelbare school toch voor het studentenleven. Mijn interesse voor mode was echter al flink aangewakkerd en niet meer te temperen.

Tijdens mijn studie (Middeleeuwse Literatuur, mijn andere grote passie) bleef ik dan ook actief bezig met mode en lifestyle. Om studie en mode nog beter te combineren, bracht ik een deel van mijn studie door aan de universiteit van modestad Milaan. Voor een Amerikaans mode website publiceerde ik wekelijks modenieuws en werd ik gevraagd ‘street fashion’ te fotograferen voor o.a. Cosmopolitan Hong Kong.

Na het afronden van mijn studie ging ik aan de slag bij een pr-bureau en een crossmediaal bureau om vervolgens toch de keuze voor mijzelf te maken in de vorm van Stijlmeisje. Als Stijlmeisje ben ik actief als styliste en fashion blogger. Daarnaast ben ik natuurlijk actief als editor-in-chief/founder van Daily Cappuccino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *