Featured, Food & Coffee
comment 1

Koken met koffie: koffie als basisingrediënt van je (paas)diner

Café Intención - Koken met koffie - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Mocht je het nog niet gemerkt hebben, wij zijn nogal fan van koffie. Niet alleen is het een heerlijke drank, mits goed gezet én met een juiste kwaliteit koffieboon, het is ook een verrassend veelzijdig product. Iets dat ook blijkt uit de geschiedenis van koffie. Zo weet men door het onderzoeken van geschriften van Europese ontdekkingsreizigers dat gemalen koffiebonen vroeger niet per se met water vermengd werden. Er werden bijvoorbeeld balletjes van gedraaid met behulp van dierlijk vet. Ware energiebommetjes! En van het sap van de koffiebessen maakte men zelfs wijn. Dat je koffiebonen enkel en alleen voor een kop koffie hoeft te gebruiken is dus zeker niet het geval. Daarom vonden wij het leuk om te laten zien dat je met koffie zo veel meer kan doen… waaronder koken. Eén product als basisingredient van je gehele diner laten zijn is sowieso helemaal ‘on-trend’. Kijk maar naar restaurants als The Avocado Show en Aardbei Amsterdam….

Natuurlijk is niet elk gerecht én elke koffieboon te gebruiken voor een recept. Voor het gerecht dat wij hebben bedacht gebruiken we de koffie van Café Intención. Deze biologische, Fairtrade koffie komt uit Midden en Zuid-Amerika en heeft een zachte, volle smaak. Het is ook precies die zachte, volle smaak die je wilt terugproeven in je gerecht, zoals in de onderstaande koffienoedels.

Café Intención - Koken met koffie - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Koffienoedels met zoete puntpaprika en spek + kaneel-cappuccino
Ingrediënten:
– 200 gram noedels
– 1 zoete muntpaprika
– 40 gram selderij
– 200 gram ontbijtspek
– 1 kop koffie
– 8 gram tomatenpuree
– Zout, peper
– 1 theelepel oregano

Café Intención - Koken met koffie - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Snijd de puntpaprika in kleine reepjes en hak de selderij fijn. Bak in een koekenpan de ontbijtspek mooi bruin en krokant. Haal de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Bak in dezelfde koekenpan, in het vet van het spek, de puntpaprika. Voeg de selderij, tomatenpuree en de kruiden toe. Schenk het kopje vers gezette koffie in de pan en laat 10 minuutjes rustig pruttelen op laag vuur. Kook in de tussentijd de noedels beetgaar. Meng de noedels, nadat je ze hebt afgegoten, toe aan de saus. Serveer op een mooi bord en maak het af met twee of drie van de plakjes gebakken spek. Bij het gerecht serveer je, geheel in stijl, een cappuccino met wat kaneel ‘on top’.

Café Intención - Koken met koffie - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Café Intención - Koken met koffie - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Toetje met een kick
Het ligt vrij voor de hand om als nagerecht te kiezen voor een tiramusi. Koffie is immers één van de belangrijkste onderdelen van dit heerlijke Italiaanse dessert. Durf echter eens te kiezen voor een echte kick en schenk je tafelgasten een glaasje sambuca in. Deze Italiaanse anijslikeur wordt volgens de traditie geserveerd met drie koffiebonen in het glas. De drie koffiebonen zouden staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Maar de bonen zorgen er daarnaast ook voor dat de drank wat milder en ronder wordt. Combineer je glas sambuca met een perfect gezette espresso (zorg onder andere dat de doorlooptijd rond de 25 seconden ligt!) zodat je een mooie koud-warm smaakbalans creëert.

Café Intención - Koken met koffie - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Puur uit eten
Zelf aan de slag met bovenstaande gerechten en drankjes? Of uberhaupt benieuwd naar de koffie van Café Intención? Je kan de kenmerkende gele pakken van dit merk kopen bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Deen en Coöp. En extra leuk: vanaf eind april loopt er een mooie actie met de restaurants van “Puur! uit eten“. Hiervoor moet je letten op de speciale stickers die tijdelijk op de pakken koffie geplakt zijn. 50 Prijswinnaars kunnen bij deze actie een waardebon winnen van 50 euro om lekker uit eten te gaan bij een van de 40 Puur! uit eten restaurants.

Filed under: Featured, Food & Coffee

by

Na een snelle start als model, koos ik na mijn middelbare school toch voor het studentenleven. Mijn interesse voor mode was echter al flink aangewakkerd en niet meer te temperen.Tijdens mijn studie (Middeleeuwse Literatuur, mijn andere grote passie) bleef ik dan ook actief bezig met mode en lifestyle. Om studie en mode nog beter te combineren, bracht ik een deel van mijn studie door aan de universiteit van modestad Milaan. Voor een Amerikaans mode website publiceerde ik wekelijks modenieuws en werd ik gevraagd 'street fashion' te fotograferen voor o.a. Cosmopolitan Hong Kong.Na het afronden van mijn studie ging ik aan de slag bij een pr-bureau en een crossmediaal bureau om vervolgens toch de keuze voor mijzelf te maken in de vorm van Stijlmeisje. Als Stijlmeisje ben ik actief als styliste en fashion blogger. Daarnaast ben ik natuurlijk actief als editor-in-chief/founder van Daily Cappuccino.

1 Comment

  1. Koffiebonen fanaat says

    Leuk artikel, ik wist niet dat kofffie gebruikt kan worden voor zoveel diverse doeleinden. De uitleg over koffienoedels heeft mij wel overgehaald om het een keer te bereiden, een apart gerecht maar in ieder geval het proberen waard. Toch ben ik zelf wel meer een koffie drinker dan dat ik het in gerechten verwerk, vooral die echte ‘Arabica’ koffie, die ik tevens altijd bestel via http://www.koffiebonen.nl. Niks doet mij meer goed dan zo’n lekker bakje verse koffie in de vroege ochtend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *