Tegenwoordig zijn elektrische fietsen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat bijna een derde van de Nederlanders een elektrische fiets gebruikt. Hoewel de grootste groep elektrische fietsgebruikers een leeftijd van boven de 65 heeft, zie je vooral ook steeds meer jongeren elektrisch fietsen. Natuurlijk is elektrisch fietsen minder slecht voor het milieu dan het rijden in auto’s en scooters, omdat elektrische fietsen alleen maar opgeladen hoeven te worden en daar verder geen schadelijke gassen bij vrij komen. Het slechte nieuws is dat de accu van een elektrische fiets naarmate van tijd verouderd is. Hoe zorg je er dan voor dat elektrisch fietsen ook een beetje duurzaam blijft? Steeds een nieuwe accu aanschaffen is allesbehalve duurzaam. Gelukkig hebben wij een oplossing: accu reviseren van je elektrische fiets. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.
Veroudering van elektronische apparaten
Alle elektronische apparaten hebben een bepaalde levensduur. Denk bijvoorbeeld eens aan de levensduur van je laptop. Je kunt een goed aantal jaar van je laptop genieten, maar na een tijdje is het tijd voor een nieuwe. Dat is alleen niet erg duurzaam. Het kost veel grondstoffen en energie om elektronische apparaten te maken. Het is dus behoorlijk schadelijk voor het milieu om aan de lopende band spullen weg te gooien en simpelweg het nieuwste model aan te schaffen. Het grootste probleem bij veel elektronica is de levensduur van de accu. Zoals eerder gezegd, kan een accu naarmate de tijd verouderen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de langere tijd die de accu nodig heeft om op te laden, de kortere accuduur en een zwakkere startmotor. En daar is iets op bedacht. In plaats van een hele nieuwe accu te kopen, kun je een accu laten reviseren.
Het reviseren van een accu als oplossing
Bij revisie van een accu wordt de accu uit elkaar gehaald en worden alle onderdelen apart gecontroleerd op slijtage of andere defecten. De onderdelen die versleten of defect zijn, worden vervolgens vervangen. Daarna wordt de accu met de nieuwe onderdelen weer in elkaar gezet en natuurlijk eerst getest voordat deze wordt meegegeven. Dit betekent dat de accu niet in zijn geheel vervangen wordt, maar alleen de onderdelen die daadwerkelijk versleten of defect zijn. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van de accu wordt verlengd. Je kunt zelfs met enige regelmaat jouw accu laten reviseren en daarmee de levensduur van je accu aanzienlijk verlengen. Ook is accu revisie een stuk milieuvriendelijker dan het volledig vervangen van je oude accu met een nieuwe variant, omdat er dus veel minder grondstoffen en energie verbruikt hoeven te worden. Over het algemeen ben je daarnaast veel goedkoper uit met het reviseren van een accu dan wanneer je een nieuw exemplaar zou kopen. Als je merkt dat jouw accu langzaam laadt, sneller leeg is en slechter opstart, dan weet je dus wat je te doen staat!
Foto header via iStock, credits: aerogondo