Het kleinste broertje of zusje uit de Jeep familie ziet er niet direct uit als een krachtpatser. Toch hoef je niet heel goed te kijken om te zien dat dit echt wel een stoere auto is. De robuust neus overtuigt al genoeg. Verder heeft dit compacte model genoeg accenten die dit bevestigen. Hij staat iets hoger op de wielen en heeft een stevige kunststofrand aan de onderkant en rond de wielkassen. In combinatie met een rechthoekig ontwerp straalt de Jeep Avenger toch iets onverschrokkens uit.
Binnen zit je voorin lekker ruim en voor mijn gevoel net iets hoger, hoewel je dat natuurlijk zelf bepaalt. Zo heb je een goed beeld van je omgeving. De stoelen geven goed steun in de onderrug, wat fijn is als je eventueel in wat ruiger terrein komt. Het instrumentarium ziet er gewoon strak uit en dat geldt ook voor het touchscreen en de bedieningsknoppen. Alles wijst zich vanzelf. Zelfs de versnelling regel je met knoppen. Persoonlijk vind ik dat wel een verademing ten opzichte van de draaiknoppen, hendels en andere schakelaars die ik de laatste tijd voorbij zie komen.
De flippers achter het stuur zijn in de Avenger echt om af of bij te schakelen. De automaat werkt soepel en heeft eigenlijk geen hulp nodig. Maar de echte control freaks kunnen toch zelf het heft in handen nemen. Als autotester moet je de werking van die hendels overigens wel eerst even checken want bij sommige merken en modellen helpen ze juist meer energie terug te winnen. Da’s toch echt wat anders.
Karakteristieke grill
Een knipoog in het interieur, dat verder een luxe uitstraling heeft, is de weerspiegeling van de karakteristieke grill van een old school Willy’s Jeep in de voorruit. De designers hebben het spiegelbeeld slim in het dashboard verwerkt. Achterin zit je oké. Het helpt dat het design redelijk recht is, waardoor ik (1.90m) net genoeg hoofdruimte heb. Als de bestuurder iets naar voren gaat, kan ik ook mijn benen kwijt. Voor kinderen is er dan weer meer dan genoeg ruimte.
Best of both worlds
De Jeep Avenger met de groene ‘e’ is een mild hybride. Deze variant is wat mij betreft een goed bijeffect van de elektrische ontwikkeling in de autobranche. Zeker voor instappers is het een beetje ‘the best of both worlds’ en bovendien lekker zuinig. De slimme combinatie van een benzine- en een elektromotor zorgt dat je wanneer het kan elektrisch rijdt (starten, optrekken en manoeuvreren) en altijd de back-up van de gewone verbrandingsmotor hebt. Wel so safe.
Zand, modder en sneeuw
Door het soepele samenspel van de aandrijvingsvarianten rijdt de Jeep Avenger lekker soepel. Op de een of andere manier verwacht ik bij een Jeep toch af en toe wat ‘bonkig’ rijgedrag. Maar dat geldt niet voor dit model. Is er dan toch nog iets Jeeps aan de Jeep Avenger MHEV? Nou reken maar. Tussen de rijmodi staan naast eco, normal en sport ook veelbelovende opties zand, modder en sneeuw. Het Select Terrain systeem zorgt zo dat je ook onder uitdagende omstandigheden lekker vooruit komt. Bergop hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Met Hill Descent Control kunnen ook dare devils veilig een berg beklimmen.
De conclusie is dat deze Jeep je perfect door het verkeer van de stadsjungle loodst. En als je een keer gek wilt doen, heb je er buiten de ring ook heel veel plezier van.
De Jeep Avenger MHEV is in Nederland verkrijgbaar vanaf € 37.400.