Toen ik de Mazda MX-30 voor het eerst zag, knipperde ik even met mijn ogen. Wat staat er nu precies voor me? Het model oogt stijlvol, maar staat ook wat hoog op de poten. Is het nou een SUV of toch een iets compactere crossover? Hoe dan ook: het design prikkelt en maakt me nieuwsgierig genoeg om ermee op pad te gaan.
Maar eerst een rondje om de auto natuurlijk. De uitstraling is best eigenwijs. Dat heeft zeker te maken met de mix van vloeiende lijnen en ronde accenten. Bij Mazda noemen ze dat ‘het Human Modern’-concept. Wat ze daar precies mee bedoelen weet ik niet, maar het is ze wel gelukt dit model een eigen karakter te geven. En dat is in ieder geval menselijk. Tof detail vind ik de donkere randen langs de onderkant en wielkasten. Die lopen soepel door in de grill, waardoor het ontwerp perfect in balans is.
Wereld van ruimte
De suicide doors verdienen een speciale vermelding. Als je de voorportier en de achterportier naar achteren openklapt, ligt er een wereld van ruimte voor je open. Je wordt niet gehinderd door een middenbalk als je achterin stapt of daar je boodschappen neerzet. Die hoeven trouwens niet op de achterbank. De kofferbak biedt met 350 liter meer dan voldoende bagageruimte.
Japanse ambacht
Als je achter het stuur kruipt, stap je de bekende luxe wereld van Mazda binnen. Op het interieur is allesbehalve bezuinigd. In de testauto vallen de hoogwaardige materialen met een zeer precieze afwerking op. Het dashboard en de deurpanelen zijn bekleed met zacht viltachtig textiel met prachtige stikwerk. Op en top Japanse ambacht. Leuk details is het gebruik van kurk. Dat is niet alleen een duurzaam materiaal, het is ook een knipoog naar het verleden omdat Mazda ooit een kurkproducent was.
Geen afleiding
Ergonomisch is de MX-30 dik in orde. De zitpositie is perfect af te stellen en je hebt alle instrumenten en functionaliteit onder hand- en oogbereik. Onder het intuïtieve bedieningsscherm (bediend door de bekende draaiknop voor de veiligheid) zit nog een scherm voor de klimaatcontrole. Dit is wel een touchscreen. Op het stuur vind je diverse praktische knoppen voor muziek en telefoon en adaptieve cruise control. Je hoeft je helemaal niet af te laten leiden door alle schermen en knoppen omdat je voor je neus een HUD hebt die je precies de informatie geeft die je nodig hebt om veilig te rijden. Leuke extra is dat je je telefoon draadloos met Carplay verbindt én oplaadt.
Lekker cruisen
Door al het design geweld heb ik nog niet eens vermeld dat de Mazda MX-30 volledig elektrisch is. Dat betekent bijna automatisch dat hij heel soepel en comfortabel rijdt. De power wordt heel natuurlijk en zonder vertraging omgezet in snelheid. Zo navigeer je lekker door stad of dorp en kun je ook bij langere afstanden op de snelweg lekker cruisen. De actieradius is met een kleine 200 km eerlijk gezegd wat aan de lage kant. Veel andere elektrische auto’s kruipen toch al langzaam naar de 500 km.
Maar Mazda is Mazda niet als daar ook niet goed over nagedacht is. Zeker in het kleine Nederland zijn ritten vaak relatief kort waardoor je eigenlijk makkelijk elke bestemming bereikt. Het is ook een kwestie van plannen. Bovendien heb je de accu ook weer in een handomdraai geladen. Belangrijker is dat de Mazda MX-30 met deze batterij de sweetspot wat betreft milieubelasting raakt. Meer bereik vraagt immers grotere batterijen en meer grondstoffen. Ook op dit vlak maakt het merk dus duidelijk bewuste keuzes. En die kan ik goed begrijpen. Zeker als het resultaat nog steeds een comfortabele en luxe auto met karakter is.
De Mazda MX-30 is verkijgbaar vanaf € 35.300.